درباره پادکست دایجست:

پادکست دایجست فعالیت خود را در آذرماه ۱۳۹۶ با هدف «توضیح دادنِ مسائل نسبتاً پیچیده‌ی دنیای اطراف ما، به زبان ساده» شروع کرد. نام پادکست از واژه‌ی انگلیسی «Digest» گرفته شده‌است که به‌معنای «هضم کردن» است. با الهام از این مفهوم، پادکست دایجست سعی دارد از میان موضوعات و پدیده‌های موجود در دنیای ما، آن‌هایی را که ژرفای معنایی قابل توجهی داشته و کمتر برای عموم جامعه درک شده‌اند، با زبانی ساده برای مخاطبان خود رمزگشایی یا به اصطلاح هضم کرده و به سمع آن‌ها برساند.

دنیای امروز، دنیایی‌ست پر از اطلاعات روزافزون با سرعت گردش بسیار بالا. ظهور پدیده‌های نو نیز هرروزه بر وسعت این اطلاعات می‌افزاید. زندگی کردن در این دنیای پر از اطلاعات با پدیده‌های نوظهور، مستلزم داشتن سطح بالایی از آگاهی است. باوجود این‌که دسترسی به اطلاعات در دنیای امروز (نسبت به قدیم) به واسطه‌ی تکنولوژی بسیار آسان‌تر است، اما بنا به دلایلی برای برخی از ما، این امر حتی دشوارتر نیز شده‌است.

با پیچیده شدن زندگی‌ها، مشغولیت‌های ذهنی نیز بیشتر شده‌است و این امر سبب می‌شود که گه‌گاه حس کنیم زمان کافی برای انجام کارهای دلخواهمان نداریم. از جمله‌ی این کارها، به‌روزرسانی اطلاعات شخصی خودمان نسبت به دنیای پیرامون است.

مسئله‌ی بعدی پیچیدگی لایه‌های مختلف اطلاعات است. اگرچه دسترسی به اطلاعات بسیار آسان شده‌است، اما دسترسی به اطلاعاتِ فارسیِ غیرتکراری، مفید و همه‌جانبه به راحتی میّسر نیست. به همین دلیل، شخصی که قصد داشته باشد به اطلاعات عمیق‌تری دست یابد، حتی گاه مجبور می‌شود که زمان بیشتری صرف کند. در این بین، برای کسی که پیش‌زمینه‌ای نداشته، دشواری‌های نوشتاری و ثقیل‌نویسی یکی دیگر از دلایلی‌ست که ممکن است فرآیند درک مطلب را دشوار کند و در نتیجه شخص یا نسبت به ادامه‌ی مطالعه بی‌انگیزه می‌شود و یا ناچار می‌شود زمان زیادی را برای درک مطلب صرف کند.

علاوه بر این‌ها، ارائه‌دهندگان مطالب الزاماً این پیش فرض را در نظر نمی‌گیرند که «ممکن است مخاطب هیچ پیش‌زمینه‌ای نداشته باشد.»، درنتیجه محتوای ارائه‌شده -به دلیل نبود سازه‌های ذهنی از پیش تثبیت‌شده- به مقصود خود یعنی درک شدن نمی‌رسد.

از این رو پادکست دایجست سعی می‌کند که از میان موضوعات روز دنیا (اقتصادی، سیاسی، علمی، فلسفی، مذهبی و...) آن دسته که ژرفای مفهومی نسبتاً عمیقی دارند را انتخاب و با اصول ساده‌سازی، روایی‌پردازی و گردآوری چند جانبه، آن‌ها را برای شنوندگان خود تشریح کند. پادکست دایجست کار خود را با هدف ارتقاء سطح دانش عمومی جامعه شروع کرده و ادامه خواهدداد و برای این مهم، بابت ارائه‌ی خدمات عمومی خود هیچ هزینه‌ی الزام‌آوری از شنوندگان دریافت نخواهد کرد و این خدمت همیشه رایگان خواهدبود.

اصول و قواعد کاری پادکست:

از آن‌جا که ماهیت پادکست دایجست، آموزشی و اطلاع‌رسانی است و اطلاعات را از جنبه‌های متفاوتِ موضوعِ مورد بحث به مخاطبین خود منتقل می‌کند، شنوندگان حق دارند که مبنای اصول و قواعد کاری دایجست را بدانند. آن‌چه در ادامه می‌خوانید، برخی از این اصول هستند.

اصل ساده سازی:

این اصل، اساس و هسته‌ی اصلی پادکست است. دایجست اعتقاد دارد که ثقیل‌الفهم بودن محتوا، یکی از دلایلی است که ممکن است انسان را از کنجکاوری در مورد مسائل جدید و نو باز دارد و مانعی باشد در مسیر کنکاش کردن و فهمیدن آن موضوع خاص. در نتیجه اگر بیشترِ مطالب با ترتیب‌بندی درست و بیانی ساده و عامیانه و پرهیز از تخصص‌گراییِ زیاد ارائه شوند، به درک هرچه بهتر و آسان‌تر آن موضوع کمک خواهدکرد.

اصل نگاه اجمالی:

در پادکست دایجست سعی می‌شود که اطلاعات به صورت اجمالی و با در نظر گرفتن جنبه‌های مختلف (یعنی با دید کلی ولی با نگاهی نسبتاً عمیق) به مخاطب منتقل شود. اگر شخصی در زمینه‌ای متخصص است، ممکن است که این پادکست از لحاظ میزان تخصص برای او مناسب نباشد. به صورت خلاصه دایجست جایی برای اطلاعات تخصصی نیست، اما اگر شما درباره‌ی موضوعی هیچ اطلاعاتی ندارید، یا اطلاعات شما محدود و پراکنده است، دایجست پادکست مناسبی برای شماست تا شِمایی کلی از آن موضوع را برایتان ترسیم کند.

اصل بی طرفی:

قصد و نیت اصلی این پادکست، بی‌طرف بودن است. البته به دلیل اینکه پادکست از محتواهای موجود استفاده می‌کند، ممکن است دیدگاه‌های مختلفی از جریان‌های فکری متفاوت بیان شود. این‌جاست که دایجست سعی دارد راویِ آن باشد که «نظریات مختلفی حول محور آن موضوع وجود دارد» و هر کدام از این جریان‌های فکریِ اصلی را به اختصار تشریح می‌کند. اما در این فرآیند، پادکست به هیچ وجه نظر شخصی خود را به عنوان خوراک محتوایی منتقل نمی‌کند.

اصل تحلیل نکردن:

پادکست دایجست، یک پادکست گردآورنده است که از مطالب موجود استفاده می‌کند و به هیچ‌وجه پادکستی تحلیلی نیست؛ بکله فقط جریان‌های فکری موجود را به سبک خود روایت می‌کند.

اصل مرجع:

از آنجایی که دایجست، پادکستی توصیفی است و از منابع موجود استفاده می‌کند، بر خود لازم می‌داند که لیست منابع استفاده شده را برای هر قسمت منتشر کند تا مخاطبین در صورت لزوم بتوانند به آن‌ها دسترسی داشته باشند. همچنین انتخاب مراجع معتبر و ترجیحاً بی‌طرف یکی از اصول بنیادین گزینش منابع انتخابی است.

اصل 360 درجه:

زمانی که موضوعی برای دایجست تعریف می‌شود، سعی بر این است که آن موضوع از جنبه‌های مختلف مورد بررسی قرار گیرد تا به سؤالات گوناگونی که از زاویه‌های مختلف برای مخاطبین به‌وجود می‌آید، تا حد امکان پاسخ داده شود.

درباره فرشاد محمودی:

فرشاد محمودی، بنیان‌گذار و گوینده‌ی پادکست دایجست، دانش آموخته‌ی رشته‌ی مترجمی زبان انگلیسی در مقطع کارشناسی است. حوزه‌ی فعالیت حرفه‌ای و اصلی او، مدیریت مارکتینگ و استراتژی است و پادکست دایجست پروژه‌ای بود که به عنوان یکی از علائق شخصی‌اش شکل گرفت.

دانستن این نکته در مورد پادکست دایجست خالی از لطف نیست که اکثر موضوعات پادکست در ابتدا برای خود فرشاد محمودی مورد سؤال بوده و صرفاً کنجکاوی نسبت به دنیای پیرامون باعث می‌شود تا مانند شخصی که هیچ اطلاعی در آن زمینه ندارد، موضوع را مورد تحقیق و بررسی قرار داده و در نهایت با سبک روایی خود به مخاطبین منتقل کند.

error: